Groenten

Welke groenten kun je kweken?

Jouw moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek is geschikt voor een grote variatie aan groenten. Kweek naar hartelust en vol gemak jouw verse groenten. Denk eens aan veldsla, andijvie, spinazie, ui, wortels of tomaten. In de rubrieken hieronder vind je extra mogelijkheden en tips die je kunnen helpen bij het kweken van groenten op bijvoorbeeld jouw moestuindak of in jouw moestuintafel. Ben je op zoek naar kruiden, bekijk dan eens de rubriek kruiden. Wil je meer tips, bezoek dan de rubriek tips & tricks en ga aan de slag met jouw verhoogde moestuinbak.

Sla

Sla is een geslacht van bladgroenten en is afkomstig uit het gebied van de Middellandse Zee. Er zijn veel verschillende typen sla. Typen die een krop vormen en typen die dat niet doen. In Nederland is vooral de kropsla erg bekend.

Ui

Uien behoren tot de lookfamilie. Je hebt ze in verschillende vormen en kleuren. We zien de ui voor het eerst in Azië, zo’n 3000 jaar voor Christus. Hier werd hij voornamelijk verbouwd omdat ui mensen sterker zou maken en ziekten zou helpen voorkomen.

Boontjes

Sperzieboontjes zijn waarschijnlijk de meest bekende peulvruchten die we als groente eten. We kennen ze onder de naam slabonen of prinsessenbonen. Bonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie en zijn voor het grootste deel afkomstig uit Centraal- en Zuid-Amerika.

Tomaat

De tomatenplant is afkomstig uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. In eerste instantie werd de tomaat als sierplant geteeld. Pas halverwege de 19de eeuw werd de plant op heel beperkte schaal als groente gekweekt.

Spinazie

Spinazie behoort tot de Ganzenvoetfamilie. Tot dezelfde familie behoren onder meer ook de rode bietjes. De spinazieplant is waarschijnlijk afkomstig uit Azië en werd in de 12de eeuw naar Europa gebracht. Deze bladgroente wordt in heel Europa geteeld.

Rode kool

Rode kool is een van de oudste koolsoorten die we in Nederland kennen. Rode kool is een zogenaamd sluitkoolgewas, net als de witte kool, spitskool en savooiekool. Er is een verschil tussen zomer en winter rode kool. Zomer rode kool plant je in het voorjaar en kun je eten in het najaar.

Spitskool

Spitskool is net als witte en rode kool een sluitkool. Deze naam dankt de spitskool aan de gesloten buitenbladeren bovenaan een korte dikke stengel. De spitskool vindt zijn oorsprong vermoedelijk in het Middellandse zeegebied.

Wortelen

De wortel is in Nederland een heel bekende groente. Sterker nog, we hebben veel verschillende variaties. We kennen de busselwortelen, oftewel bospenen, de losse wortelen, oftewel de waspenen en de winterwortelen, ook wel breekpenen genoemd.

Andijvie

Andijvie mag dan misschien zijn oorsprong vinden in het Middellandse Zeegebied, voor de meeste Nederlanders is andijvie(stamppot) een oer-Hollands product. Andijvie kent verschillende varianten, zoals het soort met de gladde bladeren.

Peper

De peper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en behoort, net als de aardappel en de tomaat, tot het Capsicum geslacht. De rode peper is de meest bekende soort en wordt ook wel chilipeper of Spaanse peper genoemd. We kennen ook groene peper.

Prei

Prei behoort tot de lookfamilie. Prei vindt zijn oorsprong in Europa. Van de Grieken en Romeinen is bekend dat zij al 2100 jaar voor Christus prei aten. Van daaruit is deze groente verder doorgevoerd Europa in. Prei komt zelfs voor in het nationale embleem van Wales.

Rode bieten

De rode biet komt van oorsprong uit Zuid-Europa, rond het Middellandse Zeegebied. De rode biet is een wortelgewas en komt uit de amarantenfamilie. Hoewel de rode biet misschien de bekendste is, bestaan er ook witte, oranje, roze en gele bieten.

Rucola

Rucola kent verschillende benamingen zoals mosterdkruid, notensla, roquette en raketsla. Dit snelgroeiende gewas komt van oorsprong uit Oost-Azië en het Middellandse Zeegebied. Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort.

Radijs

Radijsjes zijn leuk om in je eigen moestuin te kweken. Ze geven snel resultaat en zijn vaak lekkerder dan uit de winkel. Radijs is een eenjarig koolgewas dat vooral wordt gekweekt in het noorden en westen van Europa. In China groeit radijs in het wild.

Boerenkool

Boerenkool is een typische wintergroente. In België wordt boerenkool ook wel krulkool genoemd. Dit bladgewas wordt veel geteeld in Nederland, je kunt het gemakkelijk kweken in je eigen moestuin. Boerenkool doet het goed op vrijwel alle grondsoorten.

Paprika

De paprika is officieel een eenjarig vruchtgewas dat afkomstig is uit Midden en Zuid-Amerika. De naam paprika is ontstaan in Hongarije waar het pepertje betekent. Paprika is een zoete variant van de peper. We kennen ze in verschillende vormen en kleuren.

Lente ui

De lente-ui is een lookgewas en behoort tot de Allium-familie. Er bestaan wel 600 verschillende soorten lente-ui. Het is dan ook niet vreemd dat dit lookgewas onder veel namen bekend is. Zo worden lente-uitjes ook wel eens sla-uien, pijpajuinen, stengeluien of schanulekes genoemd.

Iedereen kan groenten kweken met onze moestuinbak

Wij geloven dat iedereen een duurzame moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras of als het je ontbreekt aan tijd. Door duurzame moestuinbakken en moestuintafels te ontwerpen en handige tips en tricks te bieden leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers, begin jij ook een moestuin?

Onze oplossingen: MoestuinrekMoestuinbakMoestuintafel | Verhoogde moestuinbak

Moestuinbak

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuintafel

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. Verbouw jouw groenten op hoogte en heb altijd een goed zicht op jouw moestuin.

Moestuinrek

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.