085 047 0044 info@vertisign.nl
Verzendkosten 4,95 | 14-dagen bedenktijd | Snelle levering

Kruiden

Welke kruiden kun je kweken?

Jouw moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek is geschikt voor een grote variatie aan kruiden. Kweek naar hartelust en vol gemak jouw verse kruiden. Denk eens aan de basilicum, rozemarijn, tijm, munt of kervel. In de rubrieken hieronder vind je extra mogelijkheden en tips die je kunnen helpen bij het kweken van kruiden op bijvoorbeeld jouw moestuinbalkon of in jouw moestuintafel. Ben je op zoek naar groenten, bekijk dan eens de rubriek groenten. Wil je meer tips, bezoek dan de rubriek tips & tricks en ga aan de slag met jouw moestuinbak.

Munt

Er bestaan veel verschillende soorten munt, zoals kruizemunt, herfstmunt, groene munt, watermunt en kruipmunt. De meest bekende muntsoort is de ‘Mentha Piperita’, oftewel de pepermunt. Deze muntsoort heeft een sterke geur en smaak door het hoge mentholgehalte.

Basilicum

Basilicum is een uitgesproken Italiaans keukenkruid, met een kruidige smaak en een zoet aroma. Basilicum is meer dan de moeite waard om bij de hand te hebben. Alleen al voor de heerlijke geur in de keuken.

Oregano

Oregano is de Latijnse naam voor marjolein. Er bestaan veel verschillende soorten van dit gewas. De donkergroene bladeren van oregano staan bekend om hun pepersmaak. Aan het kruid groeien witte of roze bloemen en het is een beschermde plant in zowel Nederland als België.

Peterselie

Peterselie is een geliefd keukenkruid, familie van de schermbloemigen. De peterseliesoort is geschikt als ingrediënt in veel verschillende recepten en de rassen van het grove type hebben een wat pittige smaak. Peterselie bevat een hoger gehalte aan water en etherische oliën.

Dille

Dille kent bijna iedereen wel uit de keuken. Een eenjarig gewas dat wel tot 1.20m kan groeien zonder zijn fijnheid te verliezen. Ook een gewas met veel fijn blad en een kwetsbaar uiterlijk, voor een stukje charme. Dille laat zich makkelijk mee wiegen met de wind.

Kervel

Kervel kun je oorspronkelijk terugvinden in West-Azië en rond de Middellandse Zee. Kervel behoort tot de schermbloemigen en is daarmee familie van de peterselie. Kervel staat mooi in de tuin door de witte bloemen. Dit kruid is winterhard en is officieel een tweejarige plant.

Bieslook

Bieslook lijkt dan wel op een ui, maar de smaak van bieslook is verfijnder en aromatischer. Bovendien zit in bieslook veel vitamine C. Vers is dan ook de beste keus. De officiële benaming, Allium schoenoprasum, bieslook dus, wordt ook wel pijpgras genoemd.

Tijm

Tijm kennen we als een veelzijdig keukenkruid. De thymus vulgaris (echte tijm) is een aromatische, altijd groen blijvende, bossige halfheester. De stengel is vierkant, groenbruin van kleur en verhout in het tweede seizoen. Tijm is zelf makkelijk te kweken.

Rozemarijn

Rozemarijn is een houtachtig gewas dat van oorsprong terug te vinden is langs de Middellandse Zee. Daar groeit het tot op wel 1500 meter hoogte en heeft het de herkenbare geur van wierook. De plant behoudt het hele jaar zijn groene blad en witte en lichtblauwe bloemetjes.

Salie

Salie komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en in de Balkan, maar wordt tegenwoordig overal gekweekt. Er bestaan meer dan 900 verschillende soorten salie. De mooie paarse bloemen geven salie een hoge sierwaarde. Het behoudt zijn blad in de winter.

Dragon

Dragon komt van oorsprong uit Azië en Oost-Europa. Hier wordt het ook wel drakenkruid genoemd. De plant met zijn kleine bloempjes valt niet erg op. De smaak daarentegen is wel opvallend en wordt omschreven als een bittere, peperachtige anijssmaak.

Brandnetel

De brandnetel kennen we omdat hij zo pikt op je huid. Je ziet hem vaak in het wild langs de weg of in verwaarloosde tuinen staan. De bladeren zijn bedekt met brandharen die mierenzuur bevatten. Dit zuur bezorgt ons dat brandende gevoel en jeuk wanneer we brandnetels aanraken.

Citroenmelisse

Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het blad van dit kruid heeft zachte, behaarde bladeren met dikke nerven. De bloemetjes aan de plant zijn klein en lichtgeel. Citroenmelisse valt misschien niet heel erg op in je kruidentuin, het is wel een enorme bijentrekker.

Koriander

Koriander is een eenjarig sterk geurend kruid. De plant is afkomstig uit de schermbloemenfamilie en is ook wel bekend onder de naam ‘ketoembar’ en ‘wantsenkruid’. Oorspronkelijk komt koriander uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Alle delen van koriander zijn eetbaar.

Laurier

Laurier komt van oorsprong uit het Midden Oosten. Het is een houtachtige heesterstruik die altijd groen blijft en zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bevat. Vroeger werd laurier gezien als een symbool van wijsheid en glorie.

Daslook

Daslook is een plant uit de lookfamilie. We herkennen daslook aan zijn ovale donkergroene bladeren en witte bloemen. Je vindt daslook terug in grote schaduwrijke loofbossen waar ze vanaf april bloeien. Toch is het een vrij zeldzame plant.

Stevia

Het zoetste plantje dat er bestaat is de Stevia, ook wel suikerblad genoemd. De bladeren van de Stevia-plant hebben een intens zoete smaak die wel 300 x zoeter is dan de smaak van normale suiker!

Kamille

Kamille is een eenjarige plant en is bekend onder verschillende namen, zoals moederkruid, epelijn en de ‘zere-ogenbloem’. Je ziet het gewas over het algemeen niet veel terug in kruidentuintjes, terwijl hij daar toch zeker geschikt voor is. In heel Europa groeit kamille in het wild.

Lavendel

Lavendel is vooral bekend om zijn geur. De Grieken en de Romeinen gebruikten lavendel als hun favoriete baadmiddel. Dit was vrij typisch, omdat de naam van lavendel afkomstig is van het Latijnse woord voor ‘wassen’.

Iedereen kan groenten kweken met onze moestuinbak

Wij geloven dat iedereen een duurzame moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras of als het je ontbreekt aan tijd. Door duurzame moestuinbakken en moestuintafels te ontwerpen en handige tips en tricks te bieden leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers, begin jij ook een moestuin?

Onze oplossingen: MoestuinrekMoestuinbakMoestuintafel | Verhoogde moestuinbak

Moestuinbak

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuintafel

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. Verbouw jouw groenten op hoogte en heb altijd een goed zicht op jouw moestuin.

Moestuinrek

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.