Vogels in jouw moestuinbak

Waarom onze moestuin?

Verantwoord gezonde groenten kweken
Ga aan de slag met jouw moestuin en geniet binnenkort van verse groenten en kruiden.

Simpel groenten verbouwen op niveau
Groenten kweken in de moestuinbakken bied optimaal kweekgemak en kost weinig tijd.

Stevige, duurzame moestuin
Het stalen frame zorgt voor een stevige, weerbestendige moestuin.

Vogels in jouw moestuinbak

Wat doe je met vogels in de moestuinbak?

Wat is het toch een prachtig gezicht als er een huismus of roodborstje voor het raam of op jouw balkon vrolijk zijn lied zingt. Zeker als je weet dat ze dol zijn op de rupsen en slakken in jouw moestuinbak zijn ze een graag geziene gast. Toch wil je niet dat deze lieve vogels er vandoor gaan met jouw zelfgekweekte aardbeien of groenten. Wat zijn de voor- en nadelen van vogels in jouw moestuinbak?

    

Vogelvriendelijk moestuinbalkon

Wil jij jouw balkon vogelvriendelijk maken dan is een moestuinbak een perfecte uitkomst. Doordat deze laag en zwaar zijn, zijn ze geschikt voor balkons met veel wind of juist veel zon. Op deze manier creëer je een lekker rommelplekje voor vogels terwijl ze de insecten uit de moestuinbak of kweektafel graag op eten. Voor een vogelvriendelijke moestuin kies je het beste voor sterke, makkelijke kruiden als rozemarijn, tijm, lavendel of munt. Deze zijn heerlijk voor insecten (en dus geschikt voor vogels) én voor eigen gebruik.

TIP | Plaats een klimop op jouw balkon. Deze geeft na een tijdje een lekkere schuil- en broedplaats voor de vogels en in de winter groeien er zwarte bessen die door de vogels gegeten worden.

    

Meer kapers op de kust

Toch zijn vogels in de moestuin niet alleen maar leuk, de groenten in de kweekbak zijn namelijk niet alleen voor jou een lekkernijen. Ook veel dieren als slakken, rupsen en vogels vinden jouw groenten en vruchten een lekker maal. Zo zijn de vogels dol op sappige aardbeitjes en ook van de jonge groenten pikken ze graag wat mee. Mussen bijvoorbeeld zijn dol op de zaailingen van rode bietjes. Nu kun je natuurlijk wat extra’s zaaien zodat er voor de vogels ook iets overblijft, maar niet iedereen heeft daarvoor genoeg ruimte in zijn moestuinbak of kweektafel. 

    

Hoe bescherm je de moestuinbak tegen vogels

Als je de moestuinbak wilt beschermen tegen vogels kun je dat op meerdere manieren doen. Zo kun je de vogels afleiden met een vogelverschrikker, glinsterende linten, oude cd’s of een schrikballon. Wat ook goed werkt is een fijnmazig net. Kies bij voorkeur wel voor een blauw net omdat deze kleur vogels het meeste afschrikt. Hang het net over struiken of maak een constructie van buizen zodat jouw groenten niet door het net groeien. Met de volgende 5 tips zorg jij ervoor dat vogels niet langer de moestuintafel terroriseren:

     

Maak een barrière over de kweektafel

De makkelijkste manier om jouw moestuinbak te beschermen tegen vogels is er een die we al eerder noemde. Creëer een barrière door middel van netten zodat zij niet meer bij de lekkernijen kunnen komen. Er zijn echter twee dingen waar je rekening mee moet houden voordat je de keuze maakt om daadwerkelijk netten over de moestuin heen te spannen.

    

Kleurrijk beschermnet

Ten eerste is het belangrijk dat je een goede keuze maakt qua net. Niet ieder net is geschikt om te gebruiken in de moestuin. Zo is de kleur heel erg van belang. Zwart valt namelijk te weinig op boven planten met groene bladeren. Er is te weinig contrast waardoor de vogels het net niet zien. Kies daarom voor felle kleuren als blauw, paars of geel zodat er een beter contrast ontstaat met de ondergrond.

Vervolgens is het van belang om erover na te denken of het spannen van netten de manier is waarop jij wilt werken. De kans is namelijk aanwezig dat vogels verstrikt raken in het net en er niet zelf uit komen waardoor ze komen te overlijden. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Mocht je toch kiezen voor deze manier van je moestuin beschermen tegen vogels, gebruik dan gaas waarbij de gaatjes heel klein zijn en wat dus een felle kleur heeft. Hierdoor is de kans het kleinst dat vogels in het net blijven hangen of zelfs verstikt raken.

Tip | Controleer meerdere keren per dag of er geen vogels vastzitten in het net. Wanneer je er op tijd bij bent, is de kans groot dat je het beestje nog kunt redden.

     

Schrik de vogels in de moestuin af

Je kunt jouw moestuinbak ook beschermen door ervoor te zorgen dat vogels zich niet welkom voelen tussen jouw groenten. Hiervoor kun je een aantal verschillende manieren gebruiken zodat de vogels hun voedsel liever niet uit jouw kweekbak halen.

    

Blinkende CD’s ophangen

CD’s zijn een beetje ouderwets, maar in de moestuinbak kunnen ze nog van pas komen. Vogels houden namelijk niet van glimmende dingen en dus is het handig om her en der CD’s in de bomen en planten naast jouw moestuinbak te hangen. Het weerkaatsen van het licht zorgt voor flitsen waardoor de vogels de tuin van jouw buurman zullen kiezen.

    

Geluid in de moestuinbak

Een andere manier om de moestuin te beschermen is door geluiden van roofvogels af te spelen. Hierdoor wordt er bij de vogels het idee gewekt dat er daadwerkelijk roofvogels in de buurt zijn. Zij zullen zo snel mogelijk jouw tuin verlaten. Toch is deze methode niet altijd geschikt, jij en jouw buren zullen hier namelijk ook last van hebben. Bekijk dus goed of deze methode bij jouw moestuin past.

     

Gekleurde windmolens tegen vogels

Deze methode is vooral heel leuk als je kleine kinderen hebt. Doordat de gekleurde windmolentjes vrolijk draaien schrikken deze op een gezellige en diervriendelijke manier de vogels af. Zorg er wel voor dat je voldoende molentjes plaatst, want alleen dan zal het effectief zijn.

    

De klassieke vogelverschrikker

Tenslotte nog een leuke methode die effectief kan zijn. Het plaatsen van een vogelverschrikker is weliswaar een klassieker, maar zorgt er wel voor dat vogels niet graag in jouw moestuinbak hun voedsel komen zoeken. Plaats dus een vogelverschrikker naast de moestuinbak.

    

Methoden afwisselen

Natuurlijk zijn bovenstaande methoden leuk, maar niet zo effectief als je in eerste instantie zou denken. Vogels wennen namelijk ontzettend snel aan alles wat er gebeurt. Daarom zullen ze ook ontzettend snel wennen aan de afschrikkingsmechanismen in jouw groentetuin.

Om toch effectief te blijven kun je er het beste voor zorgen dat je de methoden met elkaar afwisselt of de materialen regelmatig verplaatst. Door bijvoorbeeld de windmolentjes steeds op een andere plek in de grond te steken, zullen vogels er minder snel aan wennen. Afwisseling is dus geen overbodige luxe. Let er wel op dat je de materialen na het oogsten weer uit de tuin haalt. Zodra jij alle overheerlijke groenten en fruit eenmaal uit de moestuinbak hebt gehaald, is het niet langer nodig om de vogels uit je moestuin te houden.

      

Geef de vogels wat ze nodig hebben

Wanneer de vogels het gemunt hebben op jouw groenten en fruit kan dat ook een andere reden hebben. Ze gaan vaak in jouw moestuinbak aan de slag omdat ze honger hebben, of dorst. Je kunt de vogels hierin tegemoetkomen door in jouw groentetuin voorzieningen aan te brengen om aan hun behoefte te voldoen.

Zo kun je de honger van de vogels stillen door een aantal struiken naast de moestuinbak aan te brengen die volhangen met bessen. Op die manier zullen de vogels kiezen voor de bessen in plaats van de zaailingen in jouw kweekbak. Een aantal andere planten en bomen waar vogels graag van snoepen zijn onder andere de taxus (Taxus baccata), de beuk (Fagus sylvatica), lavendel (Lavendula) en klimop (Hedera helix). Er is ongetwijfeld een plant of boom vol bessen die mooi zal staan naast jouw moestuin.

Een andere manier om te voorzien in de behoefte van de vogel, is door een vogelbad te plaatsen. Hierin kunnen vogels zich natuurlijk wassen, maar het is ook de perfecte plaats om wat water te drinken. Zo hoeven zij hun dorst niet te lessen door het fruit uit jouw tuin.

        

Een roofvogel in de moestuinbak

Zoals we al eerder vertelde kun je vogels verschrikken door te laten lijken of er roofvogels in jouw moestuin aanwezig zijn. Dit idee kun je echter op nog twee manieren voor elkaar krijgen. Allereerst is het mogelijk om een opgezette roofvogel in de tuin te plaatsen als een soort vogelverschrikker dus. Een andere manier is door veren van kippen en duiven in de moestuintafel te verspreiden. Vogels denken dan dat roofvogels deze verslonden hebben en zullen wel twee keer nadenken voordat ze aan de haal gaan met jouw verse groenten.

     

Neem een kat als huisdier

Tenslotte misschien wel de meest effectieve manier om de vogels uit jouw moestuin of moestuinbak te houden. Het hebben van een kat zorgt er namelijk voor dat vogels zich minder veilig voelen in jouw moestuin. Er ligt immers gevaar op de loer in de vorm van jouw harige viervoeter.  Mocht jij altijd al een kat willen hebben, dan is dit het perfecte moment om actie te ondernemen. Het hebben van een huisdier is niet alleen ontzettend leuk, maar is hiermee ook nog eens effectief.

      

Verschillende manieren tegen vogels

Zoals je zojuist hebt gelezen zijn er meerdere manieren om de vogels uit jouw moestuinbak, kweektafel of kweekrek te houden. Let er wel op dat wanneer je een van deze methoden gaat toepassen je er altijd voor zorgt dat dit diervriendelijk gebeurt. Je wilt immers niet dat zo’n lief vogeltje door jouw toedoen de dood vindt, toch?

Wat doe je met vogels in de moestuinbak?

Wat is het toch een prachtig gezicht als er een huismus of roodborstje voor het raam of op jouw balkon vrolijk zijn lied zingt. Zeker als je weet dat ze dol zijn op de rupsen en slakken in jouw moestuinbak zijn ze een graag geziene gast. Toch wil je niet dat deze lieve vogels er vandoor gaan met jouw zelfgekweekte aardbeien of groenten. Wat zijn de voor- en nadelen van vogels in jouw moestuinbak?

    

Vogelvriendelijk moestuinbalkon

Wil jij jouw balkon vogelvriendelijk maken dan is een moestuinbak een perfecte uitkomst. Doordat deze laag en zwaar zijn, zijn ze geschikt voor balkons met veel wind of juist veel zon. Op deze manier creëer je een lekker rommelplekje voor vogels terwijl ze de insecten uit de moestuinbak of kweektafel graag op eten. Voor een vogelvriendelijke moestuin kies je het beste voor sterke, makkelijke kruiden als rozemarijn, tijm, lavendel of munt. Deze zijn heerlijk voor insecten (en dus geschikt voor vogels) én voor eigen gebruik.

TIP | Plaats een klimop op jouw balkon. Deze geeft na een tijdje een lekkere schuil- en broedplaats voor de vogels en in de winter groeien er zwarte bessen die door de vogels gegeten worden.

    

Meer kapers op de kust

Toch zijn vogels in de moestuin niet alleen maar leuk, de groenten in de kweekbak zijn namelijk niet alleen voor jou een lekkernijen. Ook veel dieren als slakken, rupsen en vogels vinden jouw groenten en vruchten een lekker maal. Zo zijn de vogels dol op sappige aardbeitjes en ook van de jonge groenten pikken ze graag wat mee. Mussen bijvoorbeeld zijn dol op de zaailingen van rode bietjes. Nu kun je natuurlijk wat extra’s zaaien zodat er voor de vogels ook iets overblijft, maar niet iedereen heeft daarvoor genoeg ruimte in zijn moestuinbak of kweektafel. 

    

Hoe bescherm je de moestuinbak tegen vogels

Als je de moestuinbak wilt beschermen tegen vogels kun je dat op meerdere manieren doen. Zo kun je de vogels afleiden met een vogelverschrikker, glinsterende linten, oude cd’s of een schrikballon. Wat ook goed werkt is een fijnmazig net. Kies bij voorkeur wel voor een blauw net omdat deze kleur vogels het meeste afschrikt. Hang het net over struiken of maak een constructie van buizen zodat jouw groenten niet door het net groeien. Met de volgende 5 tips zorg jij ervoor dat vogels niet langer de moestuintafel terroriseren:

     

Maak een barrière over de kweektafel

De makkelijkste manier om jouw moestuinbak te beschermen tegen vogels is er een die we al eerder noemde. Creëer een barrière door middel van netten zodat zij niet meer bij de lekkernijen kunnen komen. Er zijn echter twee dingen waar je rekening mee moet houden voordat je de keuze maakt om daadwerkelijk netten over de moestuin heen te spannen.

    

Kleurrijk beschermnet

Ten eerste is het belangrijk dat je een goede keuze maakt qua net. Niet ieder net is geschikt om te gebruiken in de moestuin. Zo is de kleur heel erg van belang. Zwart valt namelijk te weinig op boven planten met groene bladeren. Er is te weinig contrast waardoor de vogels het net niet zien. Kies daarom voor felle kleuren als blauw, paars of geel zodat er een beter contrast ontstaat met de ondergrond.

Vervolgens is het van belang om erover na te denken of het spannen van netten de manier is waarop jij wilt werken. De kans is namelijk aanwezig dat vogels verstrikt raken in het net en er niet zelf uit komen waardoor ze komen te overlijden. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Mocht je toch kiezen voor deze manier van je moestuin beschermen tegen vogels, gebruik dan gaas waarbij de gaatjes heel klein zijn en wat dus een felle kleur heeft. Hierdoor is de kans het kleinst dat vogels in het net blijven hangen of zelfs verstikt raken.

Tip | Controleer meerdere keren per dag of er geen vogels vastzitten in het net. Wanneer je er op tijd bij bent, is de kans groot dat je het beestje nog kunt redden.

     

Schrik de vogels in de moestuin af

Je kunt jouw moestuinbak ook beschermen door ervoor te zorgen dat vogels zich niet welkom voelen tussen jouw groenten. Hiervoor kun je een aantal verschillende manieren gebruiken zodat de vogels hun voedsel liever niet uit jouw kweekbak halen.

    

Blinkende CD’s ophangen

CD’s zijn een beetje ouderwets, maar in de moestuinbak kunnen ze nog van pas komen. Vogels houden namelijk niet van glimmende dingen en dus is het handig om her en der CD’s in de bomen en planten naast jouw moestuinbak te hangen. Het weerkaatsen van het licht zorgt voor flitsen waardoor de vogels de tuin van jouw buurman zullen kiezen.

    

Geluid in de moestuinbak

Een andere manier om de moestuin te beschermen is door geluiden van roofvogels af te spelen. Hierdoor wordt er bij de vogels het idee gewekt dat er daadwerkelijk roofvogels in de buurt zijn. Zij zullen zo snel mogelijk jouw tuin verlaten. Toch is deze methode niet altijd geschikt, jij en jouw buren zullen hier namelijk ook last van hebben. Bekijk dus goed of deze methode bij jouw moestuin past.

     

Gekleurde windmolens tegen vogels

Deze methode is vooral heel leuk als je kleine kinderen hebt. Doordat de gekleurde windmolentjes vrolijk draaien schrikken deze op een gezellige en diervriendelijke manier de vogels af. Zorg er wel voor dat je voldoende molentjes plaatst, want alleen dan zal het effectief zijn.

    

De klassieke vogelverschrikker

Tenslotte nog een leuke methode die effectief kan zijn. Het plaatsen van een vogelverschrikker is weliswaar een klassieker, maar zorgt er wel voor dat vogels niet graag in jouw moestuinbak hun voedsel komen zoeken. Plaats dus een vogelverschrikker naast de moestuinbak.

    

Methoden afwisselen

Natuurlijk zijn bovenstaande methoden leuk, maar niet zo effectief als je in eerste instantie zou denken. Vogels wennen namelijk ontzettend snel aan alles wat er gebeurt. Daarom zullen ze ook ontzettend snel wennen aan de afschrikkingsmechanismen in jouw groentetuin.

Om toch effectief te blijven kun je er het beste voor zorgen dat je de methoden met elkaar afwisselt of de materialen regelmatig verplaatst. Door bijvoorbeeld de windmolentjes steeds op een andere plek in de grond te steken, zullen vogels er minder snel aan wennen. Afwisseling is dus geen overbodige luxe. Let er wel op dat je de materialen na het oogsten weer uit de tuin haalt. Zodra jij alle overheerlijke groenten en fruit eenmaal uit de moestuinbak hebt gehaald, is het niet langer nodig om de vogels uit je moestuin te houden.

      

Geef de vogels wat ze nodig hebben

Wanneer de vogels het gemunt hebben op jouw groenten en fruit kan dat ook een andere reden hebben. Ze gaan vaak in jouw moestuinbak aan de slag omdat ze honger hebben, of dorst. Je kunt de vogels hierin tegemoetkomen door in jouw groentetuin voorzieningen aan te brengen om aan hun behoefte te voldoen.

Zo kun je de honger van de vogels stillen door een aantal struiken naast de moestuinbak aan te brengen die volhangen met bessen. Op die manier zullen de vogels kiezen voor de bessen in plaats van de zaailingen in jouw kweekbak. Een aantal andere planten en bomen waar vogels graag van snoepen zijn onder andere de taxus (Taxus baccata), de beuk (Fagus sylvatica), lavendel (Lavendula) en klimop (Hedera helix). Er is ongetwijfeld een plant of boom vol bessen die mooi zal staan naast jouw moestuin.

Een andere manier om te voorzien in de behoefte van de vogel, is door een vogelbad te plaatsen. Hierin kunnen vogels zich natuurlijk wassen, maar het is ook de perfecte plaats om wat water te drinken. Zo hoeven zij hun dorst niet te lessen door het fruit uit jouw tuin.

        

Een roofvogel in de moestuinbak

Zoals we al eerder vertelde kun je vogels verschrikken door te laten lijken of er roofvogels in jouw moestuin aanwezig zijn. Dit idee kun je echter op nog twee manieren voor elkaar krijgen. Allereerst is het mogelijk om een opgezette roofvogel in de tuin te plaatsen als een soort vogelverschrikker dus. Een andere manier is door veren van kippen en duiven in de moestuintafel te verspreiden. Vogels denken dan dat roofvogels deze verslonden hebben en zullen wel twee keer nadenken voordat ze aan de haal gaan met jouw verse groenten.

     

Neem een kat als huisdier

Tenslotte misschien wel de meest effectieve manier om de vogels uit jouw moestuin of moestuinbak te houden. Het hebben van een kat zorgt er namelijk voor dat vogels zich minder veilig voelen in jouw moestuin. Er ligt immers gevaar op de loer in de vorm van jouw harige viervoeter.  Mocht jij altijd al een kat willen hebben, dan is dit het perfecte moment om actie te ondernemen. Het hebben van een huisdier is niet alleen ontzettend leuk, maar is hiermee ook nog eens effectief.

      

Verschillende manieren tegen vogels

Zoals je zojuist hebt gelezen zijn er meerdere manieren om de vogels uit jouw moestuinbak, kweektafel of kweekrek te houden. Let er wel op dat wanneer je een van deze methoden gaat toepassen je er altijd voor zorgt dat dit diervriendelijk gebeurt. Je wilt immers niet dat zo’n lief vogeltje door jouw toedoen de dood vindt, toch?

Waarom onze moestuin?

Verantwoord gezonde groenten kweken
Ga aan de slag met jouw moestuin en geniet binnenkort van verse groenten en kruiden.

Simpel groenten verbouwen op niveau
Groenten kweken in de moestuinbakken bied optimaal kweekgemak en kost weinig tijd.

Stevige, duurzame moestuin
Het stalen frame zorgt voor een stevige, weerbestendige moestuin.

Winkelmand
Er zitten geen producten in je winkelmand!
Totaal
 0,00
Verder winkelen
0